Påverka genom musik

Musik har alltid varit ett sätt att uttrycka känslor, tankar och åsikter. Den har också utbildat och hjälpt människor. Det finns mycket musik som handlar om 
människors upplevelser, tankar och åsikter kring livet och orättvisor i samhället. Genom musik kan vi ge andra kunskap om vår situation. Musik är också ett sätt att uttrycka våra känslor och tankar.

Bild på Juan Havana

Juan Havana

En person som använt musik som ett verktyg för att berätta om sin och andras situation och påverka samhället är musikern och producenten Juan Havana. 

Juan Havana var en del av den hyllade hiphopgruppen Advance Patrol under slutet av nittiotalet. Idag arbetar han som musikproducent, låtskrivare och radioprofil på radiokanalerna P3 och Din gata.

Extremkoll har pratat med Juan Havana om på vilket sätt han tycker att man kan påverka samhället genom musik.

Juan Havana, Varför är musik ett bra sätt att påverka samhället?

Förutom den interna resan som artisten själv gör när den skapar sin konst så finns det människor som sedan konsumerar, lyssnar och relaterar till låtarna. Musik kan alltså fungera som en farkost och tar lyssnaren från punkt a till punkt b på endast ett par minuter. Sedan har musik alltid enat oss. Oavsett etnicitet eller vilken stadsdel du växte upp i så kan en välskriven låttext locka alla människor till ett dansgolv, en konsert eller en fritidsgård. Brinner man dessutom för sociala frågor och är musikalisk lagd finns det inga gränser för var din resa kan sluta.
 

Vilka tips vill du ge till unga som vill börja göra musik?

Träffa andra som vill göra samma, nätverka på sociala medier och sök dig till lokala verksamheter som t ex driver musikprogram. Testa olika saker, fråga och observera andra och inspireras. Behöver man sitta själv finns det nyttiga tutorials på youtube om precis hela skaparprocessen.

Bild på Juan Havana

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml