Varför blir man extremist?

Det är inte alltid lätt att veta vem vi är. Att hitta sin identitet och plats i samhället kan ta lång tid och vi förändras ju faktiskt hela tiden. Att det kan kännas förvirrande är därför inte så konstigt. Samtidigt finns det också mycket vi känner press över när det kommer till hur vi ska vara. Det gör det inte lättare att hitta sig själv. Osäkerhet kring vem vi är och vill vara kan utnyttjas av människor, bland annat av de som rekryterar till våldsbejakande grupper. På den här sidan pratar vi mer om identitet, hur vi vet vilka vi är och varför någon blir extremist. 

Jag vill bara vara jag!

Ibland kan det kännas som att andra försöker påverka oss till att vara på ett visst sätt. Ibland kan det kännas som att vi måste vara på ett visst sätt för att passa in. Detta beror många gånger på normer som finns i samhället. 

Lär dig mer om hur olika normer påverkar oss!

orsaker till extremism. Foto på en person som går

Förstå varför någon blir extremist!

Vad gör att någon hamnar i våldsbejakande extremism? Här har vi samlat bakomliggande orsaker till extremism, så att du enkelt kan få en överblick!

Riskfaktorer för extremism - här får du en sammanfattning!

Så, vem är du?

Det är inte alltid lätt att svara på den frågan. Vad vi identifierar oss med kan variera från olika perioder i våra liv och vi kan identifiera oss med massa olika saker samtidigt. 
 

Här kan du läsa mer om identitet.

Identitet och självkänsla

På vilket sätt kan ens identitet och självkänsla spela roll i att man råkar hamna eller lockas in i extremistiska grupper? 

Här kan du läsa mer!

Varför blir man extremist? Peter berättar om varför han drogs till vit makt miljön

Vem går med i en extremistgrupp?

Peter Sundins liv i kortform

Shahids resa in och ut ur extremism - i snabbformat!

personlighet online. Flera personer tittar i sina mobiltelefoner

Vem är du online?

Känns det ibland lättare att vara dig själv på nätet? Vår personlighet kan skilja sig åt online och offline. Vad beror det egentligen på?

Personlighet online

Extremkoll.se är under uppbyggnad! Det kommer fyllas på med ännu fler artiklar, videor och annat innehåll här framöver. Så länge kan du ta en titt på våra andra temasidor, du hittar dem i menyn!

Kontakt