Var kan jag vända mig?
Våldsbejakande extremism är något som de flesta av oss sällan eller aldrig kommer i kontakt med. Om vi gör det kan det vara bra att veta var en kan söka stöd. Det kan handla om att du själv hamnat i en organisation som du vill ha stöd att lämna eller att du är orolig för någon i din närhet. Det finns olika organisationer som på ett professionellt sätt kan möta din oro.
Behöver du stöd?
En bra grundregel är att alltid be om stöd. Prata med dina föräldrar, kuratorn på skolan, en chef på jobbet eller gör en anmälan till polisen.
Är du orolig för egen del men vill vara anonym kan du till exempel ringa till Rädda Barnens orostelefon eller till Bris. Svenska kyrkan har jourhavande präster som har total tystnadsplikt och det behöver inte handla alls om religion och tro. Se telefonnummer nedan.
Det finns också olika organisationer som arbetar med att stötta personer att lämna extrema miljöer. Fryshuset och En Annan Sida Av Sverige är de två största. Flamman Socialt förebyggande centrum (som ligger bakom Extremkoll.se) erbjuder också hjälp till personer som vill lämna extrema miljöer. Ofta kan du också få stöd i den kommun du bor.
Här hittar du kontaktuppgifter som kan vara viktiga att känna till!
Polisen:
Vid akut fara ring 112 annars 114 14 dygnet runt
Safe Space - Flamman Socialt förebyggande centrum:
Flamman Socialt förebyggande centrum som skapat Extremkoll kan hjälpa dig som känner dig orolig för att du eller någon i din närhet har risk för att radikaliseras. Kontakta oss på safespace@flammanmalmo.se för vägledning och stöd.
Agera Värmland:
Agera Värmland som är medskapare av Extremkoll.se kan du kontakta för hjälp och stöd om du är orolig för att du eller någon i din närhet har risk för att radikaliseras.
Ring: 070-651 37 70
Rädda Barnens orostelefon:
020-100 200
Mån-fre kl. 9-12, Onsdag även kl. 17-20
Bris
För dig under 18 år: 116 111
Alla dagar kl. 9-12 och kl. 14-21
Jourhavande präst:
Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, kl. 21-06 varje dag. Du kan även chatta eller skicka digitala brev, se här.
Ungdomsmottagningen:
Via umo.se kan du också hitta kontaktuppgifter till olika stödlinjer som jobbar med specifika frågor som dåligt mående, frågor kring sexualitet, alkohol, droger och självmordstankar med mera.
Stöd vid avhopp!
Safe Space:safespace@flammanmalmo.se
EXIT Fryshuset:
08 - 691 72 60 mån-fre 9-16
För yrkesverksamma!
Center mot våldsbejakande extremism:
Stödtelefon för dig som är yrkesverksam 08 - 527 44 290
Mån-fre 9-15