Genomskåda extremism

Det sägs att vi idag tar in lika mycket information under en dag som en person förr i tiden gjorde under hela sin livstid. Därför är det inte konstigt att det kan kännas svårt att sålla bland alla inlägg, artiklar, videor och bilder som vi ser dagligen. Vad är egentligen på riktigt och vad är inte det? I detta avsnitt snackar vi mer om hur vi vet vem och vad vi kan lita på och vilka knep rekryterare till extremistgrupper kan använda för att få dig att gå med i deras grupp.

Propaganda hos våldsbejakande extremistiska grupper

Vilka världsbilder och idéer brukar våldsbejakande grupper sprida och samlas kring? I den här artikeln lär du dig att syna deras budskap så att det blir enklare att stå emot. 

Läs mer här!

En person håller en mask som halvt täcker ansiktet

Det är fejk.

Så kanske du känt någon gång när du tittat på ett videoklipp, en bild eller kanske till och med ett konto? Men hur känner vi egentligen igen om något är fejk eller inte?

Här får du tips på hur du känner igen ett fakekonto!

Vad är Fake News?

Så kallade Fake News, alltså fejknyheter, är en nyhet som är skapad med syftet att lura och vilseleda. Det är helt enkelt påhittade historier som skrivs och sprids, som är gjorda för att se ut som en vanlig nyhet. De publiceras för att tjäna pengar via reklamintäkter eller för att ge ökad politisk makt genom att stötta en idé, en person, eller en ideologi. Fake News sprids ofta snabbt eftersom det många gånger står sensationella saker. Därför är det viktigt att vi har koll på hur vi känner igen Fake News.

Vill du lära dig mer om hur du känner igen Fake News? Kolla här!

vad är en konspirationsteori

Vad är en konspirationsteori?

Vad är en konspirationsteori egentligen? Här får du snabbkoll!

Vad är en konspiration?

En konspiration kallas det när en grupp människor i hemlighet går samman och planerar något olagligt eller ondskefullt som de själva ska få fördel av.

Vad är en konspirationsteori?

En konspirationsteori är en idé om att en konspiration existerar och att det bakom kulisserna pågår hemliga, ondskefulla maktspel som styr över människor och samhället, utan att vi vet om det.

Vad är en konspirationsteori?

Konspirationsteorier bygger på tre grundläggande uppfattningar om världen

1. Ingenting händer av en slump.

Allt som händer är resultat av att någon har bestämt att det ska hända.

2. Ingenting är vad det ser ut att vara.

De som har makten döljer sina roller och sina identiteter.

3. Allt hänger ihop

Eftersom det finns en grupp som styr världens utveckling, och denna grupp inte låter någonting hända av slump eller olycka, så är allting ledtrådar som kan läggas ihop för att konspirationen ska bli synlig.

Konspirationsteorier gör människor omänskliga

Konspirationsteorier handlar ofta om att demonisera vissa grupper av människor. Att demonisera en person eller en grupp betyder att man försöker få personen eller hela gruppen att verka ondsint och omänsklig.

Konspirationsteorier är svåra att motbevisa

Konspirationsteorier låter ofta trovärdiga eftersom de presenterar argument som låter rimliga. Bevis och fakta som motbevisar konspirationen avfärdas genom att säga att makthavarna bakom konspirationen har skapat falska bevis.

Konspirationsteorier har alltid funnits.

Men det är mycket enklare att sprida konspirationsteorier idag på grund av internet.

Vad är en ekokammare

En ekokammare beskriver det fenomen som uppstår när åsikter blir starkare för att flera människor, som tycker samma, delar information och tankar med varandra och inga andra. När vi befinner oss i en ekokammare är det lätt att få uppfattningen att vår åsikt är allmän, och att “alla” tycker som vi. Vi får ju bara information från personer som resonerar som vi och som bekräftar de åsikter vi redan har. Vår världsbild blir därför inte ifrågasatt, utan tvärtom förstärkt!

Lär dig mer om ekokammare här!

Du har en ny följare!

Kul! Eller hur?

Följaren börjar skriva till dig och säger att du gjorde rätt som kommenterade sådär på det där inlägget i förrgår. Du blir glad att någon håller med dig och ni fortsätter skriva. Efter ett tags chattande fram och tillbaka börjar personen dela lite konstiga artiklar med dig, det känns inte helt rätt... 

Känner du igen om någon försöker värva dig till en extremistisk grupp? 

Lär dig mer om hur extremister värvar medlemmar här!

Vita streck på himlen efter flygplan

Tänk om det är sant...

Månlandningen var fejk, 9/11 var ett insidejobb och 5G-nätet är farligt. Det finns hur många konspirationsteorier som helst. Men varför tror vissa på dem och andra inte?

Varför tror vi på konspirationsteorier?

Bild på en mobil med söksidan Google på skärmen

Censur av internet- varför inlägg tas bort på sociala medier

barn skriker in i en mikrofon

Yttrandefrihet eller kränkning?

Du har rätt att uttrycka din åsikt. Men finns det några gränser? När blir åsiktsfrihet att sprida hat?

Yttrandefrihet eller kränkning? Lär dig mer här!

Röster om näthat!

Hur kan vi hantera hot och hat på nätet? Hot och hat är aldrig okej men det förekommer tyvärr. Verksamheten Sluta hata! ger här tips på hur du kan agera om du eller en vän utsätts för näthat. Tillsammans kan vi arbeta för att stoppa näthat! 

  • Ta stöd från varandra - du är inte ensam, och vi är många som vill stoppa näthat.
  • Säg ifrån och säg stopp - var med och bidra till ett bra internetklimat!
  • Stötta den som får hot och hat - fråga hur de mår och om du kan hjälpa till på något sätt.
  • Blockera de som hotar och hatar 
  • Stäng av kommentarsfältet 
  • Polisanmäl - mycket av hot, hat och trakasserier online är brottsliga.
  • Arbeta för att bidra till ett schysst diskussionsklimat på nätet

Behöver du stöd? Här hittar du organisationer att ta stöd från vid hot och hat!

Extremkoll.se är under uppbyggnad! Det kommer fyllas på med ännu fler artiklar, videor och annat innehåll här framöver. Så länge kan du ta en titt på våra andra temasidor, du hittar dem i menyn!

Kontakt