Påverka med poesi

Det är inte bara genom politik som vi kan påverka samhället, olika typer av konstnärliga uttryck kan påverka många människor och i förlängningen också samhället. Flera väljer att göra detta genom poesi.

Ett exempel är poeten Amanda Gorman från USA, som skrev en gripande dikt vid namn “The hill we climb” som även framfördes vid presidentinstallationen 2021. I sin dikt beskriver Amanda saker som att tystnad inte nödvändigtvis behöver betyda att det är fred, och att normer i samhället inte alltid är rättvisa. Med sin dikt uppmanar Amanda till öppenhet och tolerans mot andra, samt tilltro till demokratin genom att beskriva att den kan ifrågasättas och utsättas för prövningar, men aldrig försvinna för gott. Amandas framförande av sin dikt fick stor publicitet och var gripande för många lyssnare. Det gav en känsla av hopp för många människor som höll med om Amandas beskrivning och åsikter.

Bilden visar poeten Amanda Gorman när hon läser upp en av sina dikter

Foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff from Washington D.C, United States CC BY 2.0. Bilden är ändrad från ursprunglig storlek. 

En annan poet som påverkar samhället genom att påvisa samhällsproblem och hur samhället ser ut är Jonas Hassen Khemiri som är författare och dramatiker. Bland annat har Jonas skrivit boken “Jag ringer mina bröder”. Den började som en text i en nyhetstidning och handlade om den rädsla och främlingsfientlighet som uppstod efter bombattentatet i Stockholm 2010, samt hur det påverkar självbilden för den personen som blir utsatt för främlingsfientlighet och misstänkliggörande. Boken blev senare också en teaterpjäs. Jonas texter och böcker speglar samhället och nutiden, och väcker tankar som uppmanar läsaren att se förbi våra fördomar och rädslor. 

Bilden visar poeten och författaren Jonas Hassen Khemiri som pratar med en mikrofon

Foto: Sniper Zeta, CC BY-SA 4.0. Bilden är ändrad från ursprungligt format. 

Det finns många bra poeter som uttrycker sina åsikter och upplevelser genom sin poesi. Detta har även uppmärksammats i tävlingen “Ortens bästa poet” som har delats ut av organisationen Förenade förorter. I tävlingen har många unga poeter från flera förortsområden runt om i Sverige tävlat i olika deltävlingar om priset ortens bästa poet. Syftet med tävlingen har varit att lyfta berättelser från förorten och att unga i förorter får äga sina egna berättelser om platsen de vuxit upp i. Poesi är alltså ett bra sätt som många använder för att uttrycka sig och påverka samhället. 

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml