Bemöta extrema åsikter

Att bemöta extrema åsikter är inte alltid lätt. Det kan vara både provocerande och skrämmande och ibland kan det vara precis det personen vill att vi ska känna. Att undvika debatt och att hålla sig lugn och saklig är ofta en bra strategi om vi hamnar i en situation när vi måste bemöta extrema åsikter.

Åsikts- och yttrandefrihet

En grundläggande regel i Sverige är åsikts- och yttrandefrihet. Det är inskrivet i vår grundlag och gäller alla i vårt samhälle. Detta kan vara svårt att acceptera när någon har åsikter som står långt ifrån våra egna värderingar. Naturligtvis innebär inte yttrandefrihet att du får säga vad som helst men utrymmet är ändå ganska stort i lagens mening. Även om det känns jobbigt kan vi bli tvungna att bemöta extrema åsikter. 

Svårt att ta debatten

Den som öppet ger uttryck för extrema åsikter är ofta medveten om att det väcker irritation och ilska hos lyssnaren, därför är de många gånger väl förberedda och har många argument. Ibland kanske argumenten inte ens håller sig till sanningen utan konspirationsteorier och partisk propaganda läggs fram istället för fakta vilket gör att det blir svårt att debattera sakligt. 

Ibland är det bäst att bara gå därifrån!

 

Det finns trots allt sätt som fungerar bättre. När vi ska bemöta extrema åsikter fastnar vi lätt i att vi måste fördöma och tydligt ta avstånd från både åsikterna och individen. Många gånger kan det faktiskt vara smartast att undvika konfrontation helt genom att gå därifrån. Hamnar du ändå i en situation där det inte går att undvika och du blir tvungen att bemöta extrema åsikter är det bra att försöka vara kritiskt nyfiken på ett empatiskt sätt. Alltså säga att du inte håller med men ändå få individen att förstå att du skiljer på åsikter och person. 

Känner du dig trygg i situationen kan det vara intressant att ställa öppna frågor om personens idéer. Ska du bemöta extrema åsikter på detta sätt kräver det såklart att du är lite påläst. 

Möt med respekt

Oavsett situation och sammanhang är det viktigt att vara respektfull när vi ska bemöta extrema åsikter. Inte minst för att en aggressiv argumentation inte bara leder diskussionen i fel riktning. Det kan också vara så att om vi ska bemöta extrema åsikter och gör det på fel sätt kan personen bli ännu mer extrem i sina åsikter. Dessutom kan det vara direkt farligt att provocera en person som vill lösa problem med våld.

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml