Att säga nej

Vi kan inte göra allt. Ibland måste vi säga nej av flera olika anledningar. Att säga nej är dock inte alltid helt lätt. Det kan kännas svårt och kanske kan det till och med inte kännas värt det, den saken vi ska säga nej till kan ju vara viktig för någon. Här ska vi fundera över varför det är viktigt att säga nej och hur vi kan göra det. 

Varför är det viktigt att säga nej ibland? 

Att säga nej till saker, händelser och människor i våra liv är viktigt för vår hälsa. Om vi har mycket att göra eller känner oss stressade är ett sätt att minska den stressen att säga nej till saker vi inte hinner med. Det betyder att det även är viktigt att säga nej så vi får tid för återhämtning, att vila upp oss är bra för både kropp och själ. Vi presterar bättre i det vi gör när vi har fått tillräckligt med tid för återhämtning. 

Bilden visar en tjej som står på i en nattklubbslikande miljö och håller ut handen som att säga "nej"

Det är inte bara viktigt att säga nej för att vi ska ha tid för återhämtning eller undvika för mycket stress. Det är också viktigt att säga nej och säga ifrån när vi ser eller hör saker som inte är okej eller saker som vi inte känner oss bekväma med. Om någon uttrycker sig på ett sätt om vi tycker är kränkande eller elakt så är det bra att säga nej och säga ifrån. Både för att visa stöd för andra och stå upp för oss själva och våra värderingar. Det är också viktigt att säga nej till saker som vi inte vill göra eller som vi tycker är fel. Det kan dock vara väldigt svårt att säga nej i sådana lägen eftersom vi kan vara rädda för vad andra ska tycka, hur de ska reagera eller känna oro inför vad som kommer hända om vi inte ställer upp. 

Bilden visar en person lutad framåt som håller i två svarta bokstäver, "NO"

Hur kan vi säga nej? 

Först och främst ska vi veta att personer som respekterar oss är okej med att vi säger nej. Det är också okej att det blir dålig stämning om vi står upp för det som är rätt. Vi behöver också fundera på hur vi själva reagerar när andra säger nej till oss, behandlar vi andra som vi själva vill bli bemötta? 

Att säga nej kan vi göra på flera olika sätt. Det kan handla om att bara säga “nej” rakt upp och ner. Det kan också vara att förklara varför vi behöver säga nej eller att säga ifrån. Vi kan exempelvis säga “Det du sa nu gör mig obekväm” eller “Jag förstår inte vad som var roligt med det skämtet”. Det finns flera sätt att säga nej på. Tänk på att vara respektfull men tydlig i vad du säger. Om det känns svårt att säga nej kan vi öva oss i situationer där det inte känns lika svårt, testa att säga nej till små saker först för att sedan ta större saker. Du kan säga ifrån på många sätt och det behöver inte bli en stor grej. 

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml