Tips för att inte fastna i känslan “jag har rätt och du har fel”!
Lyssna på andra
Hur ska vi göra för att inte hamna i argumentationer som “jag har rätt och du har fel”? Om vi tar oss tid att lyssna på ”dom andra” och försöker se saker på mer än ett sätt upptäcker vi snart att sant och falskt sällan handlar om antingen eller, utan istället om både och. Min upplevelse av en situation kan skilja sig från hur min kompis ser på saken och är kanske väldigt annorlunda från en främlings upplevelse av samma situation. Det betyder inte att någon av oss har fel eller ljuger, vi tolkar bara sanningen olika.
Var öppen och nyfiken
En historia går att berätta på flera sätt utan att någon av versionerna behöver vara fel – vi ser det på olika sätt och har olika perspektiv. För att inte hamna i en diskussion kring “jag har rätt och du har fel“ behöver vi vara nyfikna på hur andra tänker och menar med sina versioner och synsätt, och komma ihåg att när vi bestämmer oss för om något är rätt eller fel så tolkar vi vad som är sant utifrån våra egna erfarenheter och åsikter.
Tänk på att tankar ofta förändras med tiden
Vad som är sant kan också förändras över tid. Vi kan uppfatta saker som sanna under en viss tidsperiod, men sedan uppdatera oss genom ny forskning, nya erfarenheter eller andra kunskaper som gör att våra uppfattningar förändras. Exempelvis trodde man tidigare i Sverige att det är farligt att bada efter man har ätit då det kan göra att man får kramp, något som forskare på senare tid kommit fram till att det inte stämmer. Vi kan även själva tycka någonting en viss tidpunkt, men senare kanske vi har lärt oss eller upplevt något som gör att vi tänker annorlunda och ändrar oss. Att förstå att tankar förändras med tiden och att människor utvecklas gör det lättare att inte fastna i känslan “jag har rätt och du har fel”.