Fakekonto?

Känner du igen ett fakekonto? Är du källkritisk på sociala medier?

Vem äger kontot?

Vet du vem som är avsändare eller är användaren anonym? Finns det kanske en bio om personen eller andra inlägg där du kan lära dig mer om avsändaren? När du vet vem avsändaren är kan du lättare förstå varför personen lägger upp det du ser framför dig. Du kan också avgöra om personen är sakkunnig i frågan eller om personen delat sina egna åsikter snarare än fakta. Om personen är anonym är det inte alltid ett fakekonto men det är svårt att avgöra om kontot har några belägg för det som skrivs och sägs.

 

Ser det ut som ett fakekonto? 

Det finns många konton som utger sig för att vara en person trots att det egentligen inte är den personen; fakekonton. Detta gäller speciellt kända personer! Ser det ut som ett fakekonto? Om inläggen ser konstiga ut kan det vara bra att dubbelkolla om det är ett fakekonto. Om det är en känd person eller ett företag det handlar om så har till exempel Instagram och Twitter en liten marking på officiella konton för kända personer och företag. Du kan också titta på hur många följare kontot har, är det en kändis lär personen ha ganska många följare och det kanske är andra kända personer som följer. Titta också på hur många kontot själv följer. Ett annat tips är att titta på när den första bilden lades upp, är det flera år sedan? Eller var det för några dagar sedan och har det laddats upp väldigt många inlägg sedan dess? Då kanske det är ett fakekonto.

 

Varför finns kontot? 

Vad vill de förmedla? Vill personen som äger kontot sprida nyheter och fakta, underhålla, visa upp sin vardag eller kanske något helt annat? Om du vet vad kontot vill förmedla så kan du lättare avgöra om det som läggs upp är fakta eller inte. Kanske är inte meningen med inlägget att följarna ska ta det som fakta. Om det är ett fakekonto kanske kontot finns för att förmedla falsk information. Vet vi vad kontot vill förmedla är lättare att avgöra om vi vill tro på det som står eller inte.

 

Är bilden äkta? 

Det är ganska enkelt att förändra en bild. Den kan beskäras på ett sätt så vissa delar av bilden saknas och den kan redigeras på alla möjliga sätt. Avsändaren kan också säga att den är från en plats och tid när den egentligen är från en annan. När vi ser en bild som vi känner oss osäkra på om den är fake eller inte så kan vi ladda upp den i en söktjänst för att se om den använts innan och hur den då användes. På så sätt kanske vi kan avslöja ett fakekonto!

 

Vad säger andra? 

Kan du hitta andra som taggat eller nämnt kontot? Kan du hitta andra källor som säger samma sak som kontot? Om du hittat fakta från ett konto på sociala medier kan du försöka hitta samma fakta från andra källor. Se om det är många som skriver samma sak och om de är trovärdiga källor! Ibland kan det vara många fakekonton som säger samma sak, det behöver inte betyda att det alltid är sant.

 

Tänk efter!

Ifrågasätt och problematisera fakta och information du får till dig. Det är alltid bra att fundera ett extra varv innan vi väljer att tro på eller dela något på sociala medier. Fundera på om det är ett fakekonto, om personen som har kontot är sakkunnig i frågan, varför inlägget gjorts och så vidare. Om det känns som att det är för bra för att vara sant så är det ganska ofta det. Om du stöter på ett fakekonto så anmäl det till plattformen du är på! Du kan också informera andra om att det är ett fakekonto. Detta eftersom fakekonton många gånger sprider falsk information, både om andra människor men också om saker och händelser. 

 

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml