Quiz: Fake news?

Kan du lista ut om det är fejknyheter, satir eller en faktisk nyhet? Titta på bilderna och läs sedan svaret!

Bilden visar en artikel med rubriken "Hettan från krematorier värmer byggnader"

Nyhet – hur otroligt det än kan låta! Det här är en artikel från Sveriges Radio. Tips för att se att den är äkta i det här fallet är att kolla vem utgivaren är, att sidan ser äkta ut och att den kan backas upp med flera andra källor. Trots att SR är en etablerad nyhetskälla så kan det dock inte skada att googla en så här udda nyhet en extra gång bara för att vara säker! 

Bilden visar en skärmbild av en text där en kvinna sitter i en bur med rubriken på engelska "New texas law allows private citizens to hold pregnant women hostage until birth".

Satir – detta är inte en nyhet utan en satirartikel som ska vara rolig och driva med aktuella händelser, ofta genom att presentera en absurd version av en verklig politisk fråga. Det är inte fake news eller desinformation eftersom det är välkänt och uttalat att syftet med sidan The Onion är satir (menat att vara ironiskt). Däremot kan det vara väldigt svårt att veta det när man bara ser en rubrik som i det här twitterinlägget och inte känner till vilka The Onion är.

Bilden visar en nyhetsartikel med rubriken "Covid-19 appeared in the US before Wuhan, Chinese scientists claim in new research paper"

Fake news – Källan är Russia Today, vilket är en rysk statsägd mediekanal som ofta fått kritik för att sprida propaganda genom sin utrikesrapportering. Detta för att skapa osäkerhet kring etablerade fakta och nyheter, som ett sätt att dölja sina egna misstag och få demokrati att verka som ett dåligt sätt att styra samhället. Denna nyhet försöker lägga skulden på USA gällande var covid-19 viruset först började. Något misstänksamt med artikeln är att den ger väldigt mycket specifik men irrelevant information om studien den hänvisar till, men ändå visar artikeln inte hur vetenskapligt korrekt slutatserna i studien tagits fram. Nyhetsartikeln bidrar till att skapa osäkerhet kring om man kan lita på resultat från vetenskapliga studier, och vad som egentligen är sant. Detta är också syftet med en sån här nyhetsartikel. 

Bilden visar en artikel där det står "Ny dom tillåter läkare i Storbritannien att könsstympa barn".

Fake news – Rubriken är väldigt misvisande för vad artikeln handlar om, då den inte handlar om det som kallas könsstympning. I själva verket handlar artikeln om att ge transungdomar den medicin de vill ha och inte om några permanenta kirurgiska ingrepp (operationer). Källan är dessutom en nyhetskanal som hör till en svensk vit-makt-organisation och deras texter är generellt väldigt vinklade för att bara förmedla deras budskap. Många nyhetssidor har en viss politisk utgångspunkt som de rapporterar utefter. Men det som utmärker en tillförlitlig källa är att man trots sin politiska vinkling publicerar nyheter som förmedlar olika sidor av historien och inte bara sådant som bekräftar den egna världsbilden.

Bilden visar en artikel med rubriken "mobiloperatören som blir årets operatör - fyra år i rad". I hörnet står att artikeln är en annons.

Fake news – det här är inte en nyhet alls utan betald reklam. Här står det att det är en annons i hörnet, men det är inte alltid lätt att avgöra om något är en verklig nyhet eller något som någon har betalat för att vi ska se.

Bilden visar en artikel med rubriken "Ringde sig själv i 55 timmar - får jobba kvar"

Nyhet - Hur otroligt det än kan låta är detta sant. Händelsen ledde till underbemanning och längre svarstid för personer som ringde till Skatteverket. Fusket pågick under två månader och mannen fick ett löneavdrag på 25 procent under en månad som straff. På sociala medier är nyheter ofta väldigt korta och presenterar ofta bara det mest chockerande med historien, men är inte nödvändigtvis falska. Det är dock bra att kolla upp saker innan vi drar för stora slutsatser av häpnadsväckande rubriker.

Bilden visar en artikel där det står "blyad bensin, en av de största förorenade utsläpp, varken görs eller används längre!

Nyhet – Ibland ser vi positiva nyheter som också är sanna! Okända internetsidor länkade på sociala medier är ofta inte särskilt övertygande, speciellt inte om de innehåller stavfel,  men det behöver inte vara osant för det. Men som alltid är det bra att kolla upp fakta så ens åsikter inte påverkas av saker som inte stämmer. 

Snyggt jobbat med att upptäcka om det är en faktisk nyhet, satir eller en fejknyhet!

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml