Propaganda på nätet

Mycket kul händer via nätet men internet används också av människor som vill påverka vad folk tycker och gör, och propaganda på nätet blir allt mer vanligt. Så vad är då propaganda på nätet?

Memes och extremistiska åsikter

Memes kan vara ett effektivt sätt att sprida budskap eller påverka någons världsbild på, och är ett vanligt sätt att sprida propaganda på nätet. De flesta memes är ju mest menade att få folk att skratta, men det är ofta svårt att utläsa vad som är ironiskt och vad som är faktiska åsikter. Ofta innehåller memes fördomar om olika grupper. Det kan vara allt från stereotyper kring killar och tjejer, sportiga personer och nördar, eller folk med olika hudfärg eller religioner. Ibland är det kanske lätt att förstå att det är menat som ett skämt och inte hur verkligheten ser ut, men det kan också göra att åsikter sakta förändras och att man exempelvis börjar se annorlunda på personer som inte är som en själv. 

En bild med klassiska meme-formatet doge. denna gång är hunden Doge omringad med texten "oh meme god!" "hehehe" "Lite hat? Lite skämt"

Memes är också ett sätt att sprida propaganda på nätet. Det är lätt att säga att memes bara är skämt och därför inte är så farligt, men vi alla tolkar det vi ser olika. Vi människor har lätt för att påverkas av andras åsikter, särskilt om det är personer som vi ser upp till eller känner gemenskap med. Om du tänker tillbaka på någon modetrend som du gillade för några år sedan men som du nu tycker är ful, så blir det tydlig att vi påverkas av omgivningens åsikter. På samma sätt kan gränser för vad som är okej att säga flyttas och åsikter som tidigare inte accepterats bli accepterade, genom internetskämt och propaganda på nätet.

Propaganda på nätet riktad till unga 

Extremistiska organisationer är bra på att anpassa sina budskap för att hitta personer som de kan rekrytera. De ser till att deras propaganda på nätet ska passa unga. Ofta publiceras inlägg som kan väcka intresse genom mindre extrema versioner av åsikterna de vill sprida på forum där många ungdomar är, för att sedan locka vidare till mer extrema forum där inlägg inte granskas eller ifrågasätts. Propaganda på nätet riktat till unga kan också spridas genom att extremistiska organisationer kollar upp personer online för att se vilka som kan vara mottagliga för deras budskap och vad för argument som kan användas för att rekrytera dem. 

En tecknad hjärna

Algoritmer och propaganda på nätet

Många hemsidor, särskilt sociala medier, föreslår inlägg som passar det du redan gillat eller delat så därför ser du ofta mer av sånt material som passar dina intressen och åsikter i dina flöden. Material som är mer kontroversiellt (alltså som de flesta personer har starka positiva eller negativa åsikter om), som har mer sensationella rubriker, och som är mer förvånande sprids på grund av algoritmerna mer än material om mindre kontroversiella saker. Därför syns inte lika ofta material som de flesta är överens om och som innehåller mer fakta än åsikter. För vad är nytt och spännande i det och varför ska du engagera dig och fortsätta scrolla i så fall? 

Därför brukar saker att bli mer extrema online, vilket lätt kan skapa uppfattningen att verkligheten är väldigt svart-vit. Vi dras också gärna till en gemenskap eller grupp med starka åsikter åt ena eller andra hållet och ser de med motsatt åsikt som orimliga eller kanske till och med som fientliga. Allt det här används för att sprida propaganda på nätet. 

Skapa klyftor

Det finns också fall av organiserat arbete där botar (automatiserade dataprogram) eller betalda personer används för att gilla och sprida vissa åsikter för att få dem att nå ut till fler och skapa uppfattningen att många tycker så. Detta kan användas av extremistiska grupper eller individer som vill skapa politiska klyftor och oordning. Extremister tänker ofta att de har rätten att tänja på sanningen och medvetet sprida vilseledande information för att deras propaganda på nätet ska övertyga fler.

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml