Personlighet online

Nästan alla använder internet dagligen. Många av oss har flera olika konton på sociala medier, forum, spel- och andra plattformar. Internet beskrivs många gånger som ett separat liv men det är snarare en del av vårt liv. Ändå kan vår personlighet online skilja sig från hur vi är offline.

Precis som vi kan lyfta fram olika personlighetsdrag när vi är i olika sammanhang offline så väljer vi att lyfta fram vissa delar av vår personlighet online. Vilka personlighetsdrag vi väljer att visa kan skilja sig ganska mycket beroende på var vi är online.

På discord är vi kanske på ett sätt, på tiktok är vi på ett annat och på snapchat är vi på ett tredje sätt. Precis som offline så beror det på sammanhang och vad som passar in där vi är. 

Det är enklare att välja vad vi visar upp när vi är online än när vi är offline.

Den stora skillnaden mellan vår personlighet online och offline är att på internet finns det vi lägger upp kvar på ett annat sätt. Vi är inte heller öga mot öga med en person och det kan göra att vi kanske vågar lite mer. Det är också enklare att välja vad vi visar upp när vi är online än när vi är offline.

När vi är offline behöver vi ofta ge snabbare svar och har inte jättelång betänketid innan vi agerar. I chattar och på sociala medier kan vi däremot vänta så länge vi vill med att öppna och svara på meddelanden, vi kan också välja noggrant och länge innan vi lägger ut någonting. Vi kan visa upp något som hände för längesen och vi kan skapa spelavatarer med andra karaktärsdrag än dem vi har offline.

På så vis är det enklare att välja eller vinkla vår personlighet online än vad det är utanför internet.

Vår personlighet online påverkas bland annat av möjligheten att kunna visa upp vad vi vill och anonymiteten vi kan välja att ha där.

Tänk på några konton du har där du visar upp ditt liv eller dig själv på något sätt: Hur är din personlighet online? Skulle du säga att hela ditt du syns där? Eller är det vissa delar som du valt att visa upp?

Många gånger är det detta som är kul med de olika plattformarna vi hänger på, vi får visa upp delar ur våra liv. Något vi kan fundera över är hur mycket och vad av oss själva som vi väljer att visa upp. Kanske lägger vi hellre upp bilder från när vi gör något speciellt än från en vanlig vardag.

personlighet online. tangentbord.

Om vi själva väljer ut vilka delar vi visar upp så gör nog andra det också.

Bara för att det till exempel ser ut som att någon alltid är ute och reser, så är det kanske inte så. Vi kan välja att lägga upp bilder från resan som vi var på förra året. Vi bygger vår egen personlighet online på ett annat sätt än offline. Det är lätt att få en känsla av att andra har ett väldigt händelserikt liv eller är mer intressanta personer, men egentligen är det bara vissa delar av livet som de visar upp, precis som vi alla gör.

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml