Källkritik och källtillit

Källkritik och källtillit

Att vi ska använda oss av källkritik får vi höra så ofta att det nästan blivit uttjatat men källtillit pratas det inte lika mycket om. Vi behöver lita på vissa källor eftersom vi inte vet allt själva och behöver andra människors kunskap för att lära oss mer. Så hur är vi källkritiska så att vi inte blir vilseledda, utan att börja tvivla på allt?

Källkritik

Att två källor säger olika saker behöver inte vara ett problem, eftersom det inte nödvändigtvis bara finns ett rätt svar oh det är bra att se fler perspektiv. Ibland behöver vi dock avgöra om en källa är trovärdig eller inte. Det handlar inte bara om att lärare vill att vi ska vara källkritiska i skoluppgifter. Vi behöver också använda källkritik på fritiden så vi inte blir vilseledda eller lurande.

Bild på tidningar i ett tidningsställ

Hur använder vi källkritik? Det finns saker som är bra att fundera över:

Vem som står bakom källan? Är det en myndighet eller organisation, en privatperson, ett företag eller en expert? Litar du på utgivaren?

Varför finns källan? Vill den informera, sprida ett budskap eller en åsikt, sälja något, tjäna pengar, underhålla eller luras?

Hur ser källan ut? Är det en websida med kontaktinformation, datum och källhänvisningar? Går det att se vem som publicerat och är ansvarig?

Jämför med andra källor. Finns det fler som säger samma sak? Är de trovärdiga? Hur stämmer det med vad du redan vet? 

Källkritik är också viktigt på internet och särskilt på sociala medier, för att se om källan verkligen är vad den utger sig från att vara. Det finns människor som utger sig för att vara en expert, representera en särskild grupp eller ett vittne till något för att påverka vår syn på olika saker, och det kan vara svårt att avgöra om det som sägs online verkligen stämmer. En del i källkritik kan därför vara inte lägga för stor vikt vid saker om vi inte säkert vet vem som ligger bakom det.

Person tittar igen ett förstoringsglas

Källtillit

Samtidigt behöver vi också ha förmågan till källtillit. Källtillit är att lita på information från trovärdiga källor. Litar vi inte på några källor måste vi lära oss allt från grunden själva. Då missar vi väldigt mycket information och kunskap eftersom det är omöjligt att själv lära oss ens i närheten av det som alla generationer innan oss har upptäckt och det experter spenderar hela sitt liv på att lära sig.

Att vara källkritisk mot varje källa skulle ta lång tid så vi behöver också därför lite källtillit. Ett sätt att skaffa källtillit är att källkritiskt granska några informationskanaler och hitta några källor som är trovärdiga som du litar på. Då slipper du vara lika källkritisk varje gång de publicerar något nytt. Känner du igen källan sedan tidigare, den är öppen med var informationen kommer ifrån, du vet vad den har för motiv och den är opartisk, är det anledningar att lita mer på en källa.

Ska vi vara källkritiska eller källtillitsfulla?

Vi behöver ha både källkritik och källtillit. Det är bra att granska källor vi tar information ifrån, men vi hinner inte granska alla påståenden som vi ser och hör i sociala medier, i nyhetsartiklar, i skolan, från familjemedlemmar eller kompisar. Därför är det bra att i förväg veta vilken typ av källa som brukar vara mer trovärdig och vilka vi inte borde lita på, alltså källtillit. Dessutom är det bra att veta vilka källkritiska frågor som vi enkelt kan ställa oss för att veta hur mycket vi borde lita på olika källor.

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml