Islamofobi inom våldsbejakande extremism

Vad är islamofobi, vad leder det till och kan muslimer vara islamofober? Här finns svaren!

Islamofobi är ett hat eller ogillande av muslimer och religionen islam. Det är inte egentligen en fobi, alltså en stark och okontrollerbar rädsla för något, som exempelvis klaustrofobi är en rädsla för trånga utrymmen. Islamofobi är snarare som xenofobi vilket används på samma sätt som främlingsfientlighet, alltså en misstro och/eller rädsla inför personer som upplevs annorlunda eller “främmande”.  Islamofobi leder till att muslimer och personer med muslimsk bakgrund, även om de inte själva är troende, utsätts för diskriminering, trakasserier, hot och våld.

Islamofobi drivs på av de våldsbejakande miljöerna. Inom vit-makt-miljön (högerextremism) är islamofobin utbredd. Där bygger det ofta på en kombination av främlingsfientlighet och olika myter och konspirationsteorier om att muslimer är en enhetlig grupp som försöker ta över Europa eller att muslimer används som medel av onda krafter för att försvaga traditionellt kristna länder. Många islamofober är nästan besatta av födelsetal och ärftlighet och tycker bara att ljushyade personer med kristen bakgrund och svenska föräldrar ska ses som svenska. De menar att muslimska kvinnor föder fler barn än andra och att allt fler svenska kvinnor med ljus hy väljer att skaffa familj med muslimska och eller mörkhyade män. Därför tror de att kulturellt kristna svenskar med ljus hud kommer bli i minoritet om de inte gör något. Sådana tankar har legat bakom flera dödliga våldsdåd av så kallade ensamagerande som radikaliserats på extrema nätforum. Dessa myter sprids dock också i lättare uttryck av politiker och nyhetssidor och bidrar till en mer utbredd islamofobi och en grogrund för våldsbejakande högerextremism.

Våldsdåd och terrorattacker som utförs av organisationer som anser sig vara muslimer och representera religionen har som konsekvens att islamofobi sprids och bidrar till acceptans av fördomar och hat. Det gör att muslimer som inte har något med extremistiska rörelser att göra beskylls för saker extremisterna gjort och leder till att fler muslimer utsätts för hot och våld. Inom religiöst profilerade våldsbejakande rörelser så som IS eller talibanerna som enligt sig själva representerar islam, finns det ett stort hat mot muslimer med en annan en tro eller mindre extrem tolkning av koranen (islams heliga skrift). Motsägelsefullt nog är de allra flesta som har dödats av dessa våldsbejakande grupper själva muslimer. Det enda våldsdådet som IS själva tagit på sig i Sverige var riktat mot en shiamuslimsk (islam har två huvudinriktningar, shia eller sunni) grupp i Malmö, även om terrordådet i Stockholm utfördes av en person som själv ansåg sig agera för IS räkning. Det visade sig dock att IS inte var aktivt inblandade i det dådet, även om deras propaganda kan ha fungerat som inspiration. 

Islamofobin finns alltså i samhället och inte bara inom våldsbejakande grupper, och islamofobi leder till att personer som uppfattas som, eller är troende muslimer, blir utsatta för diskriminering, hat och trakasserier. Det finns även exempel på personer som själva anser sig vara muslimer som agerar islamofobiskt. Vad vi också vet är att våldsdåd som utförs av våldsbejakande grupper som anser sig agera i islams namn gör att rädslan och hatet ökar mot muslimer i samhället. 

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml