Digitalt medborgarskap

Digitalt medborgarskap, vad är det egentligen? Bara på ordet låter det som att det enda som krävs för att ha ett digitalt medborgarskap är att finnas på internet. Men precis som medborgarskap offline så finns det vissa saker vi behöver förhålla oss till online för att vara med och bidra till ett god internetmiljö. Här får du veta mer om vad som ingår i digitalt medborgarskap och hur du kan göra för att ha ett så gott digitalt medborgarskap som möjligt. 

En kan säga att digitalt medborgarskap är uppbyggt i tre delar; digital säkerhet, motståndskraft på nätet och digitalt ledarskap. Först behöver vi ha koll på digital säkerhet, när vi har det kan vi skapa motståndskraft på nätet och efter det kan vi gå över till digitalt ledarskap.

Digital säkerhet är det första delen i digitalt medborgarskap och handlar om flera olika saker. Precis som det låter så handlar det om säkerhet som att ha bra lösenord, inte ge ut uppgifter till fel personer och liknande. Men, digital säkerhet handlar också om att lära sig känna igen hatiska budskap på nätet. Om vi lär oss känna igen taktiker och budskap våldsbejakande grupper använder sig av har vi också lättare att säga ifrån och reagera när vi väl ser det. 

Nästa del i digitalt medborgarskap är motståndskraft på nätet vilket betyder att vi lär oss att vara källkritiska. Det innebär att vi inte väljer att tro på något med en gång. Vi måste vara medvetna om vad vi väljer för information som ska få påverka oss och vår vardag. Det är viktigt att vi kritiskt granskar fakta och information som kommer till oss, men också videor och material som bara finns för skojs skull. Motståndskraft på nätet handlar inte bara om saker som andra lägger upp, det handlar också om att vara kritisk mot det vi själva lägger upp och fundera på hur vi beter oss. Innan vi väljer att dela information eller kunskap behöver vi tänka efter. Du kan använda dig utav en metod som heter THINK, den kan du lära dig mer om här. 

Digitalt ledarskap är den sista biten i digitalt medborgarskap. Det handlar om att gå ett steg längre, från en schysst internetanvändare till en inspirerande digital ledare. När vi har med oss digital säkerhet och motståndskraft på nätet kan vi skapa ett digitalt ledarskap. Detta innebär att du är en positiv och inspirerande person på nätet. Att vi inte delar saker som kan vara skadliga och att vi är medvetna om våra val online, precis som vi är offline. Digitalt ledarskap kan du läsa om här!

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml