Det utopiska samhället
Det utopiska samhället för de tre våldsbejakande miljöerna
Det “utopiska samhället” är hur idealsamhället ser ut. Det skiljer sig mellan personer och grupper utifrån ideologi, samhällsmål eller övertygelse.
Det utopiska samhället för de tre våldsbejakande miljöerna
Det “utopiska samhället” är hur idealsamhället ser ut. Det skiljer sig mellan personer och grupper utifrån ideologi, samhällsmål eller övertygelse.
Ingen av de våldsbejakande grupperna skriver under på den liberala demokratin som vi lever i idag. Att uppnå de våldsbejakande gruppernas olika idealsamhällen går inte att göra utan att vi inskränker demokratin och allt vad den står för. Det är viktigt att ha med sig vilken ideologi och människosyn som ligger bakom det som extremistgrupperna vill se i sina versioner av det utopiska samhället. Vid första anblick finns det ofta delar av utopierna som flera i det omgivande samhället kan ställa sig bakom och tycka låter bra och rimligt, men det kommer till ett väldigt högt pris för demokratin och allas lika värde.
Här nedan går vi in på vad det utopiska samhället innebär för de olika våldsbejakande miljöerna:
För Nationalsocialistiska grupper (vit-makt rörelsen) innebär det utopiska samhället:
Det utopiska samhället för nationalistiska grupper är alltså ett samhälle som tydligt skiljer på människors värde. I det utopiska samhället för nationalsocialistiska grupper accepteras uttryck som rasism och sexism, och rättigheter som rätten till att fritt sprida och ta till sig information, älska vem man vill (oavsett kön eller “ras”), rättigheter för kvinnor, personer med funktionsvariation eller HBTQI personer bortses ifrån. Sammanfattningsvis innebär det utopiska samhället för nationalsocialtiskiska grupper att olikheter ska motverkas (utom de mellan könen) genom att på olika sätt förbjuda eller göra sig av med åsikter och personer som inte passar idealet, samt att normer om hur människor ska vara styr samhället.
För grupper inom Religiöst - profilerad extremism innebär det utopiska samhället:
Det utopiska samhället för religiöst- profilerade grupper har i likhet med nationalsocialistiska grupper en idealbild av samhället som innebär att olikheter bland människor ska förhindras, och starka normer om “rätt” sätt att leva och vara. Detta resulterar i att vi inte själva kan bestämma vilken tro vi ska ha, eller om vi ens vill leva efter en tro, och att religionen styr över det flesta delarna i samhället. I Sverige är kyrkan och staten separerade, just för att vi ska kunna välja saker som har med religion och tro att göra själva. Att religiösa institutioner som kyrkan inte har inflytande över beslutsfattandet eller rättsprocessen ger oss också möjlighet till demokratiskt inflytande där befolkningen gemensamt kan påverka vilka beslut som fattas av folkvalda representanter och vilka värderingar vårt samhälle grundas på, istället för att staten grundas i och styrs av en specifik religion. Det är en mänsklig rättighet att fritt få tro på och utöva vilken religion eller annan tro som vi vill, eller välja att inte tro på något alls.
För grupper inom Autonoma (Vänsterextrema) miljön innebär det utopiska samhället:
Vid en första anblick skulle kanske flera av oss tycka att det utopiska samhället för autonoma vänsterextrema miljön verkar ganska bra och likt det många politiker strävar efter idag. I likhet med de andra grupperna skulle det dock innebära att vissa åsikter inte skulle få finnas, kanske även förbjudas och att människor som inte tycker samma sak inte ges samma rättigheter vilket inte är förenligt med demokratin och våra grundlagar. Inte minst, ser den autonoma miljön det som berättigat att skapa deras utopiska samhälle genom våld och tvång, istället för att använda sig av demokratiska verktyg.
Det utopiska samhället som autonoma grupper strävar efter innehåller tydliga idéer kring vilket samhälle man vill ha, men är mindre tydlig med hur det ska ske och upprätthållas. I en sådan utopi har människor lika förutsättningar och samma rätt att göra vad de vill utan inskränkningar, så länge det de vill inte leder till att skapa skillnader mellan människor eller går emot utopin på något annat sätt. Det blir något motsägelsefullt eftersom en utopi där folk ska agera utifrån ett ideal frivilligt förutsätter att alla är överens om hur idealet ser ut, vilket inte stämmer idag. Vissa vänsterextrema rörelser vill istället se en stark stat som ska genomdriva kraven på jämlikhet genom att ta bort sådant som leder till ojämlikhet, exempelvis privat egendom. I de fallen liknar utopin faktiskt mer vit-makt-rörelsens utopi där avvikande åsikter, och personer, motverkas genom tvångsåtgärder.
Kontakta oss på Extremkoll!