Psykisk ohälsa

Vi alla kan må dåligt ibland. Vissa dagar är vi glada, andra är vi ledsna. Psykisk ohälsa innebär att vi inte mår bra under en längre tid. Det kan bland annat vara att vi känner oss oroliga, ledsna, ensamma, att vi har sömnsvårigheter, känner ångest eller slutar känna saker över huvud taget. Alla kan må psykiskt dåligt i perioder och det kan också variera genom livet. 

Bilden visar en kille med sorgen uppsyn som har svarta kläder med huva och sitter i en soffa

Det finns många myter kopplat till psykisk ohälsa, bland annat att personer som lider av det skulle vara farliga för de runt omkring dem. Det är dock väldigt ovanligt och det är betydligt större risk att någon som mår dåligt skadar sig själv på något sätt. Det finns dock viss koppling mellan psykisk ohälsa och våldsbejakande extremism då det är mer troligt att någon som mår dåligt och är missnöjd med samhället runt sig radikaliseras än att någon som är generellt nöjd och mår bra skulle göra det. Exempelvis i vissa misogyna (kvinnohatande) våldsdåd utförda av så kallade incels verkar långvarig ensamhet, självförakt och psykisk ohälsa ha spelat in. Det är dock en väldigt liten andel av de av oss som påverkas av psykisk ohälsa som begår våldsdåd eller går med i en våldsbejakande rörelse så sambandet bör inte ses som så starkt. 

Bilden visar en tjej som sitter i ett fönster och håller händerna mot huvudet och ser ledsen ut

Att hamna i psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Det kan bero på att det hänt något i våra liv, att vi är oroliga för något som ska hända eller som vi tror kanske kan hända. Ibland kan vi må dåligt utan att veta varför. När vi mår dåligt är det vanligt att vi får svårt att sova, lätt blir arga och får förändrad aptit. Vi kan må dåligt även en lång tid efter att det har hänt någonting. Det bästa är att prata med någon om att vi lider av psykisk ohälsa, det finns människor som vill lyssna och hjälpa. Det finns till exempel anonyma telefoner vi kan ringa till för att prata med någon, en kurator på skolan kan hjälpa och det går också att gå till en vårdcentral för att få professionellt stöd och hjälp för de av oss som vill prata med andra än vänner och familj. Känns det svårt att försöka få hjälp så prata med någon du litar på, tillsammans kan ni komma vidare och få stöd. 

Behöver du stöd? Organisationen Mind kan hjälpa dig anonymt, du kan chatta med dem eller ringa dem på nummer 90 101. 

Bilden visar en nallebjörn som håller i ett hjärta format av en ljusslinga med små lampor runtom i bilden

Kontakta oss på Extremkoll!

Kontakt image/svg+xml