Tips till förstagångsväljare!
Är det första gången du ska gå till vallokalen och lägga din röst?
Vi hjälper dig med tips på hur du kan förbereda dig och vad som är bra att veta när du går fram till valurnan.
Vi hjälper dig med tips på hur du kan förbereda dig och vad som är bra att veta när du går fram till valurnan.
Att rösta innebär att du väljer någon som ska representera dig och dina åsikter när viktiga beslut ska fattas. På valdagen röstar vi i tre val: till kommunen vi bor i, regionen vi bor i och till riksdagen. Detta gör vi var 4:e år.
Vi röstar även till Europaparlamentet, men detta är ett separat val som sker var 5:e år.
Till riksdagsvalet röstar ví om vilka 349 personer som ska få sitta och bestämma i Sveriges riksdag de närmsta 4 åren (en mandatperiod). Personerna i riksdagen kallas ledamöter. Ledamöterna i sig tillhör olika politiska partier som har olika politiska ideologier (idéer om hur samhället ska organiseras och styras). I riksdagsvalet röstar vi alltså fram vilka som ska sitta i riksdagen och ta olika politiska beslut.
Det lättaste sättet att ta reda på vilket parti som stämmer mest överens med dina politiska åsikter är att göra en valkompass - test. Detta brukar de flesta stora nyhetstidningar som SVT, Aftonbladet, Expressen och DN erbjuda inför valet. Ett valkompass - test gör att du lättare kan se vilka partier som ligger dig närmast åsiktsmässigt, och man brukar kunna läsa vad olika partier tycker i varje enskild fråga samt få veta argument för och emot deras förslag.
Innan ett val brukar politikerna för varje parti delta i flera partiledardebatter, intervjuer och program på radio eller tv. Partiledardebatterna sänds på någon av de stora TV-kanalerna som SVT eller TV4, samt via tidningarna Aftonbladet eller Expressen, eller på Sveriges Radio.
Varje parti har sitt eget partiprogram och valmanifest som går att hitta på deras respektive hemsida. Ett partiprogram förklarar ett partis grundläggande ideologi och världsbild, vilka problem de anser är viktiga att lösa i samhället och hur de tycker man ska lösa dem. Inför varje val släpper partier också ett valmanifest. I detta beskrivs de ämnen som partiet tycker är viktiga att hantera i just detta val och under de närmaste 4 åren, och vilka åtgärder de vill genomföra. Vill du lägga lite längre tid på att ta reda på vilket parti som passar dina åsikter bäst, är att läsa valmanifest ett bra sätt att göra det på.
Några veckor innan valet får de som är berättigade att rösta i Sverige sitt röstkort hemskickat på posten. Där står det också vilken vallokal du ska gå till på valdagen för att rösta. Man kan också förtidsrösta från några veckor innan valet, vilket betyder att du röstar innan själva valdagen. Om du väljer att förtidsrösta kan du själv välja vilket av de ställen som erbjuder förtidsröstning som du vill gå till.
När du går till vallokalen på valdagen ska du tänka på att ha med dig ditt röstkort och en giltig legitimation som du visar röstmottagarna som arbetar i vallokalen. Du blir visad till en avskärmning där du tar dina valsedlar som är de parti(er) som du vill röstar på. Valsedlarna har olika färger beroende på var rösten går till:
Gul = riksdagen
Vit = kommunen
Blå = regionen
Varje parti har en egen valsedel, den valsedel du väljer blir din röst.
Därefter kommer du att få tomma kuvert av röstmottagaren, eller ta dessa själv. Du får lika många kuvert som de val du har rätt att rösta i.
Efter det går du bakom en ledig valskärm och lägger in dina valsedlar i kuverten.
Rent praktiskt kan man rösta på två sätt. Man kan välja att antingen rösta på ett parti utan att välja en specifik person i partiet. Då kryssar du inte för någonting på valsedeln utan lägger bara valsedeln i kuvertet. Tänk på att lägga EN valsedel i varje kuvert. Du kan även kryssa för en person på valsedeln innan du lägger den i kuvertet, och då röstar du fram just den personen i partiet. Det går också att skriva partiets namn på en tom valsedel.
Ingen ska kunna se vilka du röster på, det då en del i vår demokrati är att vi har hemliga val vilket betyder att rösta är hemligt.
När du har lagt dina röster i kuvertet går du till röstmottagarna som arbetar i vallokalen. Dessa kommer att titta på din legitimation och ditt röstkort och prickar av din röst och tar emot dina valkuvert. Kuverten läggs sedan i en låda. När valet är klart öppnas lådan och rösterna räknas.
Läs mer på Valmyndighetens hemsida! https://www.val.se/
Lycka till med ditt val!
Kontakta oss på Extremkoll!