Den som utsätts för hot kan också behöva få stöd. Att prata med andra om det, som föräldrar eller en kurator vid skolhälsan är en bra idé för att få hjälp att bearbeta känslor efter att ha utsatts för hot. Det är viktigt att inte vara ensam med negativa känslor och otrygghet utan ta emot hjälp.
Brottsofferjouren erbjuder också gratis rådgivning och stödsamtal till de som har utsatts för brott och finns på 75 platser i hela landet. De hjälper både offer, anhöriga och vittnen. Rådgivning kan handla om hur en polisanmälan eller rättsprocessen går till och brottsofferjouren kan även hjälpa till i kontakten med myndigheter. Det finns också volontärer som kan ge stöd på många olika språk. All kontakt med Brottsofferjouren skyddas av tystnadslöfte och det går att vara anonym. Mer information finns på deras hemsida: https://www.brottsofferjouren.se/
Brottsoffermyndigheten har också information om hur du ska göra om du har utsatts för brott: om polisanmälan, om rättegångsprocessen och om ekonomisk kompensation. Här får du också veta var du kan få stöd, hjälp och skydd.
Mer info här: https://www.brottsoffermyndigheten.se/
Denna artikel har skrivits med stöd från materialet “Demokrati i ögonhöjd” som du hittar här!